Eilen, viettäessäni sunnuntaipäivän viimeisiä tunteja autossa istuen ja osan maanantain alkutunneistakin, luin Petri Tammisen kirjaa Mitä onni on. Siitä kirjasta löytyi tämänpäiväinen otsikkonikin.

Odotukseni kirjaan olivat kovat. Olihan Petri esiintynyt kirjoineen aamuteeveessä ja kirja ollut paljon puheenaiheena monessa paikkaa.
Odotin sieltä löytyvän jotain AHAA!-elämyksiä ja todella syvällisiä pohdintoja.
Mutta ei! Löysin sieltä jopa yhden kohdan, joka edes vähän pisti miettimään.
"Ainoa mieleeni jäänyt lause oli peräisin John Stuart Milliltä: `Kysy itseltäsi oletko onnellinen ja lakkaat olemasta.`"
Syvällistä.

Linnanjuhlissakin haastattelijat kyselivät hienoilta ihmisiltä, että mitä se onni on ja mitä se ihmisille merkitsee. Nobelin Rauhanpalakinnon saaneen Ahtisaaren mielestä onni on sitä, kun saa syödä hyvän illallisen vaimon kanssa.
Jonkun toisen mielestä onni tais olla suomalainen.

Olihan tuossa Tammisen kirjassa muutama sitaatti ja pohtimisen arvoinen asia niistä kuuluisista "onni on"-tarroista. Jotka oli alkujaan Charles Schultzin Tenavat-kirjasta "onni on lämmin koiranpentu".
Tammisen kirjassa onnellisuustuskija oli sitä mieltä, että tämä vuonna 1962 julkaistu kirja oli aiheuttanut vahingon maailmassa onnen määrittelyyn. "Onnesta oli tullut henkilökohtainen velvollisuus, lauseen aukkopaikka, joka ihmisen piti täyttää ja sitten täytettyään hankkia."
Eli lyhyesti sanottuna onnesta on tullut materialismia? Tai ainakin sitä on yritetty materialisoida. Mielestäni huonoin tuloksin.
Kuten kirjassakin käy ilmi. Onni on tunne.
"Onni oli ihmisille jotakin ulkoista, kuin kokoelmasta puuttuva esine tai niinkuin kaukainen haaveiden ranta. Vaikka perimmiltään onni on lahja, läsnäolon armolahja.."

Sain ystävältä, kaverilta, frendiltä, kaiffarilta tekstiviestin, josta mitä ilmeisemmin on löytynyt otsikkoni sanoma. Hän lähetti tämän ihanan laulun sanat, kun kysyin, mitä tarkoittaa "lyckan är sill och dill":


"Onni on pikkuasioissa, kun vain katsot ympärillesi.
Onni ei ole uima-altaita ja kutsuja,
punainen Aston Martin.
Onni on kaikkea mitä haluat.
Onni on hiekkalinna aurinkoisella käsrannalla.
Onni on suukko, joka juoksee kun joukkueesi voittaa.
Onni on silli ja tilli."